De grote kansen van het tijdperk van de Stille ... - dr. Sun Myung Moon autobiografie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Snelle navigatie > H7: De toekomst van Korea is de toekomst van ...
 

- Hoofdstuk 7 - De toekomst van Korea is de toekomst van de wereld -7-6

De grote kansen van het tijdperk van de Stille Oceaan


De oceanen kunnen een centraal thema worden voor de eenwording van de wereld. Om onszelf te kwalificeren als meesters van de oceaan moeten we getraind worden, zodat we met hetzelfde gemak op zee kunnen leven als op het land. Wanneer ik mensen leer vissen, stuur ik tien kleine schepen uit, samen met een groot schip. Wanneer de schepen de haven verlaten, worden de kleine schepen door de grote op sleeptouw genomen. Echter, zodra ze eenmaal op volle zee zijn, zijn de kleine boten voor zichzelf verantwoordelijk. Ze moeten de windrichting kennen, weten wat zich op de zeebodem bevindt en wat de routes van de vissen zijn. Dit alles moeten ze zichzelf eigen maken.

Ik hou van de uitdrukking ‘Alaska spirit’. Hiermee bedoel ik de gewoonte om om vijf uur ‘s morgens op te staan, de zee op te gaan en pas ver na middernacht terug te keren, wanneer het ‘s zomers nog licht is. Wie een ‘Alaska spirit’ heeft, blijft net zo lang op zee totdat hij zijn dagelijks toegestane quotum gevangen heeft. Wie niet leert om op deze manier te volharden, kan geen echte visser worden.

De zee op gaan om te vissen is geen pleziertochtje. Ook al wemelt het van vis in de oceaan, ze springen niet vanzelf in de boot. Er is gespecialiseerde kennis voor nodig en veel ervaring. Men moet weten hoe een net gerepareerd moet worden, en hoe je een ankertouw vastknoopt. Wie door de juiste training een goede visser is geworden, kan overal ter wereld mensen leiding geven. Een professioneel visser heeft tijdens zijn opleiding veel geleerd op het gebied van leiderschap.

Bestuur over de zee vereist schepen, ook onderzeeboten, die naar de uithoeken van de wereld kunnen varen. Korea is al enige tijd het belangrijkste land ter wereld op het gebied van scheepsbouw. Dit land heeft het in zich om een grote zeevarende mogendheid te worden. Wat Korea nu nodig heeft, zijn meer mensen die kiezen voor een leven op zee.

Koreanen zijn nakomelingen van Chang Bo Go, een vermogend man uit de negende eeuw, die leiding gaf aan een internationale maritieme handelsonderneming en ‘Koning van de Oceaan’ genoemd werd. We hebben een lange traditie van zeevaarders, die met hun schepen de golven trotseerden en zeeslagen wonnen.

Mensen zijn van nature bang voor hoge golven. Wanneer de golven wind vangen, groeien ze aan tot reuzegolven die een enorme deining veroorzaken. Golven en deining zijn nodig, om zuurstof te mengen met het water van de oceaan. Als de oceaan over een langere periode rustig is en er geen wind en golven zijn, gaat ze langzaam dood. Zodra we beseffen hoe belangrijk golven zijn, hoeven we ze niet langer te vrezen. Zelfs als er een harde wind komt opzetten en de golven angstaanjagend hoog worden, begrijpen we dat dit de manier is om de vissen te helpen overleven. Dan gaan de golven deel uitmaken van de bekoring van de zee.

Vanaf dertig meter onder het zeeoppervlak komen geen golven meer voor. Zouden we met een onderzeeboot naar de bodem van de oceaan gaan, dan zou het daar zo koel zijn dat we geen airconditioning meer nodig hadden. Vissen kiezen de diepte uit die voor hen de juiste temperatuur heeft, en voeren daar prachtige dansen uit, terwijl zij in scholen door hun favoriete wateren zwemmen. Net zoals onze dansgroep ‘The Little Angels’ dansen met hun waaiers, hebben vissen hun kleurrijke uiterlijk en wuiven en wenken ze vriendelijk met hun vinnen. De omgeving waarin ze leven is vredig en ongekend prachtig. Spoedig zal ook onze wereld zo vol vrede zijn.

Doordat het pacifische tijdperk in aantocht is, zal Korea spoedig de gelegenheid krijgen om de wereld te veranderen. Mensen die op schiereilanden wonen hebben zich door de geschiedenis heen moeten verdedigen tegen invasies, zowel vanaf zee als vanaf het land. Om te kunnen overleven moesten zij dapper zijn, en een onbuigzaam nationaal karakter ontwikkelen. Het is geen toeval dat beschavingen zich ontwikkelden op schiereilanden als Griekenland en Italië. Beschavingen konden in deze landen tot bloei komen omdat zij de ondernemende, taaie en avontuurlijke geest hadden, die nodig was om hun invloed uit te breiden over de continenten en de zeeën.

Heeft u ooit gehoord van de Zwarte Golfstroom (Kuroshio) in het noordwestelijke gedeelte van de Stille Oceaan? Deze legt als gevolg van de aantrekkingskracht van de maan zesduizend vierhonderd kilometer per jaar af. Het is een oceanische, ringvormige stroming die zich door de hele Stille Oceaan beweegt. Het is niet genoeg om deze golfstroom alleen maar ‘gigantisch’ te noemen.

Zowel de wereldzeeën als de Zwarte Golfstroom en de andere oceaanstromingen, worden door dezelfde kracht in beweging gezet. Zouden deze stromingen er niet zijn, dan zou het zeewater niet bewegen en zouden de oceanen sterven. Net zoals zelfs de breedste en krachtigste rivieren uiteindelijk in zee uitmonden, moeten ook de grootste oceanen bewegen in overeenstemming met stromingen als de Zwarte Golfstroom. Het Koreaanse volk moet net als de Zwarte Golfstroom worden, en met zijn vredelievende cultuur de hele wereld beïnvloeden. We moeten in de wereld een bron van kracht worden, de plaats waar alle levenskrachten samenkomen met vrede als centrale focus.

Ik heb vele malen de zuidkust van Korea bezocht, op zoek naar een locatie die het middelpunt van de pacifische beschaving zou kunnen worden, en ik geloof dat de steden Yeosu en Sooncheon hiervoor geschikt zijn. De zee voor de kust van Yeosu is zeer kalm, en zo helder als een spiegel. Hier bracht admiraal Yi Soon Shin de Japanners aan het einde van de zestiende eeuw een zware nederlaag toe, en het is ook de plaats waar hij tijdens een zeeslag sneuvelde. Yeosu is bekend om zijn grootse geschiedenis van zeeslagen, en het is het punt waar de Youngam en Honam regio’s samenkomen. Het ligt aan het eind van de uitlopers van de berg Jiri, waar na de Koreaanse oorlog politiek links en rechts met elkaar vochten. Zo bezien is het een gebied dat doortrokken is van het lijden van ons volk.

De baai van Sooncheon, bekend vanwege zijn rietkragen, heeft een prachtige kustlijn die wereldberoemd is. Wanneer we de zee opgaan zien we het heldere water glinsteren in het zonlicht. Het gebied leent zich voor het vangen van de meest uiteenlopende soorten vis. Zeeoor en bruin zeegras groeien in het kalme water van de baai. De uitgestrekte en door de getijden overspoelde vlakten liggen bezaaid met kokkels, allerlei soorten schelpdieren en kleine octopussen. In deze streek ben ik de zee op gegaan en heb ik de bergen beklommen. Het is duidelijk dat dit prachtige gebied alles heeft wat voor het pacifische tijdperk nodig is.

Momenteel werk ik aan de ontwikkeling van de zuidkust van Korea met een focus op Yeosu. Ter voorbereiding heb ik een paar maanden doorgebracht op het eiland Geomun en andere eilanden in het gebied. De mensen die hier al decennia lang wonen, en door landbouw en visserij de kost verdienen, beschouw ik als mijn leermeesters.

Ik at en sliep er in eenvoudige herbergen en bestudeerde het gebied tot in detail, want ik wilde mijn kennis niet alleen uit boeken halen. Ik ging zelf overal naartoe, en gebruikte mijn ogen en voeten om alles te checken. Daarom weet ik nu welke soorten vis in welke delen van de oceaan te vinden zijn, welk netten nodig zijn om ze te vangen, en welke boomsoorten je in de bergen tegenkomt. Maar ik weet ook in welk huis op het eiland een oude man, die op zichzelf woont, is getroffen is door een beroerte.

Direct nadat ik mijn onderzoek aan de zuidkust voltooid had, nam ik de burgermeester van het dorp, die bij mijn werk een grote hulp was geweest, in een vliegtuig mee naar Alaska. Hij had me alles geleerd wat hij over het eiland en de omgeving wist, en uit dankbaarheid wilde ik al mijn kennis over Alaska aan hem doorgeven. We gingen samen vissen, en ik vertelde hem over de verschillende soorten vis in Alaska, en hoe je die moet vangen. Ook al weet ik zelf maar een beetje over een onderwerp, ik voel me pas goed wanneer ik mijn kennis kan delen met anderen.

Al snel nadat ik begonnen was Yeosu te ontwikkelen, werd het gebied  geselecteerd als locatie voor een in 2012 geplande internationale maritieme tentoonstelling. Samen met de Olympische Spelen en de World Cup behoren internationale tentoonstellingen wereldwijd tot de drie grootste evenementen. Tijdens de zes maanden durende Expo 2012 op Yeosu zullen honderd vierenvijftig lidstaten van het Bureau International des Expositions (BIE) diverse paviljoenen inrichten. Dit zal de aandacht van de wereld op Yeosu vestigen, en ervoor zorgen dat de cultuur en de technologie van de ontwikkelde landen Yeosu binnenstromen.

Heeft u ooit hartje zomer omhoog gekeken naar de hemel, en de wolken met een verbazingwekkende snelheid voorbij zien drijven? Zodra wolken in een harde wind terechtkomen, trekken ze met grote snelheid over de bergen en zeeën. Nu is niet de tijd om te aarzelen. Net zoals met die wolken gebeurde, zal de hemelse zegen de wereld in de richting van Yeosu en het Koreaanse schiereiland bewegen.

Mijn plan is om alle eilanden langs de zuidkust met bruggen te verbinden, en er appartementen te bouwen waar bootliefhebbers uit de hele wereld kunnen verblijven. Dit worden echter geen gewone vakantieoorden die alleen voor amusement bestemd zijn. Amerikanen, Duitsers, Japanners, Brazilianen en Afrikanen zullen het gebied allemaal bezoeken. Misschien gaan ze in afzonderlijke schepen de zee op om te vissen, maar ik zal hen aanmoedigen om samen onder één dak te verblijven, om zo te laten zien dat de mensheid één familie is.

Het komende tijdperk wordt ook een tijdperk van luchtvaart en zelfs van  reizen in de ruimte. De tijd komt eraan waarin het een absoluut vereiste is om een goed ontwikkelde luchtvaarttechnologie te hebben. Korea zal te laat zijn met het ontwikkelen van haar ruimte-industrie, als ze niet nu begint. Daarom bereid ik in de stad Gimpo, in de provincie Gyeonggi, de bouw van een onderzoekscentrum voor de luchtvaartindustrie voor. Ik heb plannen om helikopters te produceren die van dezelfde kwaliteit zijn als de wereldberoemde toestellen van Sikorsky. De dag zal spoedig komen waarop helikopters met het Taeguk embleem overal ter wereld ingezet worden. (De Taeguk is het roodblauwe Yin en Yang symbool op de Koreaanse vlag).START | TERUG | VOLGENDE

.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu