'Omarm de wereld' - dr. Sun Myung Moon autobiografie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Snelle navigatie > H8: Een nieuwe visie voor de jeugd
 

- Hoofdstuk 8 - Een nieuwe visie voor de jeugd -8-2

Omarm de wereld


Een doel stellen in je leven is als het planten van een boom. Als je een jujubeboom (Chinese dadel, vert.) in je voortuin plant, zul je dadels oogsten. Wanneer je op de heuvel achter je huis appelbomen plant, zullen er appels aan groeien. Denk zorgvuldig na over de keuze van je doelen, en hoe je die wilt verwezenlijken. Afhankelijk van de keuze die je maakt, kun je een jujubeboom in Seoel of een appelboom in Afrika worden. Of een palmboom op een eiland in de Stille Oceaan. Het doel dat je plant bepaalt wat je zult oogsten in de toekomst. Denk er diep over na waar de beste plaats is voor het verwezenlijken van je doel, zodat je de beste vruchten zult oogsten.

Wanneer je voor jezelf een doel formuleert, zorg dan dat je de hele wereld in je overwegingen betrekt. Overweeg Afrika, dat voortdurend onder armoede en ziekte lijdt. Kijk naar Israel en Palestina, waar men voortdurend naar de wapens grijpt en strijd voert over religieuze zaken. Denk aan Afghanistan, waar de mensen ternauwernood overleven met het kweken van papaver, een grondstof voor schadelijke drugs. Kijk naar de Verenigde Staten, waar extreme hebzucht en egoïsme hebben bijgedragen aan de wereldwijde economische crisis. Sta eens stil bij Indonesië, Haïti en Chili, landen die geleden hebben onder aardbevingen en tsunami’s. Plaats jezelf in gedachten eens in de context van zulke landen, en bedenk welk land en welke situatie het best bij jou zouden passen. Het kan zijn dat je het meest geschikt bent voor een land als India, waar religieuze conflicten altijd latent aanwezig zijn. Of misschien is het Rwanda, dat lijdt onder droogte en honger.

Wanneer studenten hun toekomst uitstippelen, moeten zij niet zo dom zijn te denken dat kleine landen als Korea het niet waard zijn om in hun plannen betrokken te worden. Er zijn geen grenzen aan hoe groots een klein land kan worden in de wereld, het hangt ervan af wat je er doet. De nationale grenzen van dat land zouden zelfs kunnen verdwijnen. Of je nu goed werk doet op een groot continent als Afrika of in een klein land als Korea, laat je doelstelling niet beperkt worden door de grootte van een land. Laat je doelen afhangen van de vraag waar je talenten het meest tot hun recht komen.

Beschouw de wereld als je platform, wanneer je beslist wat je met je leven wilt doen. Doe je dat, dan zul je ontdekken dat er veel meer te doen is dan waar je oorspronkelijk van droomde. Je hebt maar één leven, dus gebruik het om iets te doen waar de wereld  behoefte aan heeft.
Zonder avontuur kun je de verborgen schat van een eiland niet vinden.
Vergeet niet om ruimer te denken dan je eigen land. Denk aan de wereld als je platform, wanneer je het doel voor je leven bepaalt.

In de jaren tachtig stuurde ik veel Koreaanse universiteitsstudenten naar Japan en de Verenigde Staten. Ik wilde dat ze wegkwamen uit Korea, waar toen bijna dagelijks rellen met traangasgranaten plaatsvonden. Ik wilde hen kennis laten maken met een ruimere wereld met meer afwisseling. De kikker die op de bodem van de waterput leeft, heeft geen weet van de grotere wereld buiten de put.

Ik was in mijn denken al wereldomvattend, nog voordat deze term zijn intrede deed in de Koreaanse taal. De reden waarom ik in Japan ging studeren was om meer van de wereld te leren kennen. De reden dat ik plannen had om in China voor het nationale elektriciteitsbedrijf van Mantsjoerije te gaan werken, en de Chinese, Russische en Mongoolse taal  te leren, nog voordat Korea bevrijd was, was om mezelf in staat te stellen als een wereldburger te leven. Ook nu reis ik per vliegtuig naar veel plaatsen in de wereld. Als ik elke dag een ander land zou bezoeken, zou het meer dan zes maanden duren om ze allemaal aan te doen.

Mensen leven verspreid over veel landen en onder uiteenlopende omstandigheden. In sommige gebieden is geen water om rijst te koken, terwijl er elders te veel water is. Sommige plaatsen op aarde hebben geen elektriciteit, terwijl andere landen zoveel elektriciteit produceren dat ze niet eens verbruikt wordt. Er zijn veel voorbeelden van gebrek op de ene plaats, en tegelijkertijd een overschot ergens anders. Het probleem is dat niet genoeg mensen zich met een gelijkmatige verdeling bezig houden.

Hetzelfde geldt voor grondstoffen. Sommige landen hebben een overvloed aan steenkool en ijzererts, die vaak gewoon aan de oppervlakte ligt zodat er voor de winning niet eens gegraven hoeft te worden. Alles wat men moet doen is de ijzer- en steenkoolhellingen afgraven, die bijna allemaal gemakkelijk toegankelijk zijn. Daarentegen heeft Korea een groot tekort aan ijzererts en steenkool. Om onze antracietvoorraden naar de oppervlakte te brengen moeten we honderden meters de diepte in, wat niet zonder gevaar is.

In Afrika groeien op veel plaatsen bananen in overvloed, waarmee mensen van de hongerdood zouden kunnen worden gered. Maar door gebrekkige technologie en beperkte toegang tot vruchtbare gronden zijn er niet genoeg bananenplantages aangelegd. Het klimaat in Korea is niet geschikt voor bananen, maar toch kweken we ze. De technologie die Korea hierbij toepast, zou goed van pas kunnen komen om het armoedeprobleem in Afrika op te lossen. Op vergelijkbare wijze heeft Zuid Korea, met zijn technologie voor het planten van maïs, bijgedragen aan het terugdringen van de hongersnood in Noord-Korea.

De term global leader, leider op wereldniveau, is nu populair in Korea. Mensen zeggen dat ze vloeiend Engels willen leren spreken en zo’n type leider willen worden. Global leader worden betekent echter meer dan alleen het Engels goed beheersen. De vaardigheid om te kunnen communiceren in het Engels is slechts een werktuig. Een ware leider op wereldniveau is iemand die de wereld in zijn hart kan opnemen. Iemand die geen belangstelling heeft voor de problemen van de wereld kan geen global leader worden, hoe goed zijn Engels ook is.

Een global leader moet over wereldproblemen nadenken alsof het zijn eigen problemen zijn, en een pioniersgeest hebben om tot oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken te komen. Iemand die hecht aan een veilig en vast inkomen, of droomt van een goed pensioen en een comfortabel gezinsleven, kan geen global leader worden. Om zo’n leider te worden moet iemand de hele wereld als zijn land beschouwen, en de hele mensheid als zijn broers en zussen. Hij moet niet te bezorgd zijn over hoe zijn toekomst er precies zal uitzien.

Wat zijn broers en zussen? Waarom gaf God ons broers en zussen?
Zij vertegenwoordigen alle mensen van de wereld. De ervaring van het liefhebben van onze broers en zussen in het gezin, brengt ons liefde bij voor onze medeburgers en de mensheid. Z0 bereikt de liefde voor onze eigen broers en zussen een hogere dimensie. Het gezin waarin de leden van elkaar houden is een voorbeeld van hoe de mensheid in harmonie kan samenleven. Liefde onder broers en zussen betekent dat iemand, indien nodig, zelf honger wil lijden opdat zijn broer of zus te eten heeft. Een global leader is iemand die van de mensheid houdt als van zijn eigen gezin.

Het is al weer een tijd geleden dat de uitdrukking global village (de wereld als één dorp) zijn intrede deed. Toch is de aarde altijd één gemeenschap geweest. Als iemands levensdoel het behalen van een universiteitsdiploma is, gevolgd door het vinden van een goed betaalde baan waardoor hij riant kan leven, dan zal hij het succes kennen van een puppy. Zet hij zich daarentegen een leven lang in om vluchtelingen in Afrika te helpen, dan zal hij het succes hebben van een leeuw. Welke weg iemand inslaat hangt af van zijn hart.

Zelfs nu ik negentig ben, reis ik nog steeds de wereld rond. Ik weiger om van mijn missie uit te rusten. De wereld is als een levend organisme dat blijft veranderen, en er duiken steeds nieuwe problemen op. Ik ga naar de duistere uithoeken van de aarde waar deze problemen zich voordoen.
Het zijn geen comfortabele oorden met mooie vergezichten, maar ik voel me het gelukkigst op plaatsen waar het donker, moeilijk en eenzaam is. Hier kan ik mijn doelen bereiken en mijn missie vervullen.

Het is mijn hoop dat Korea global leaders in de ware zin zal voortbrengen. Ik hoop dat er meer politieke leiders zullen opstaan die de Verenigde Naties kunnen leiden bij de verwezenlijking van haar doelen, en meer diplomatieke leiders die een eind kunnen maken aan de gevechten in conflictgebieden. Ik hoop iemand tegen te komen als Moeder Theresa, die zal zorgen voor de daklozen en de mensen die sterven op straat. Ik hoop vredespioniers te ontmoeten die mijn missie voortzetten, en zich net als ik willen inspannen om nieuwe toepassingsmogelijkheden te vinden voor tot nu toe onbenutte bronnen op het land en in het water.

Het begint ermee, een droom en een doel te hebben. Zorg ervoor dat je een avontuurlijke, onderzoekende geest hebt! Durf dromen te dromen waarvan anderen zich geen voorstelling durven maken. Stel jezelf doelen die groot en betekenisvol zijn, en groei uit tot een leider op wereldniveau, die de mensheid vooruit helpt.START | TERUG | VOLGENDE

.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu