'Vind je doel, verander je leven' - dr. Sun Myung Moon autobiografie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Snelle navigatie > H8: Een nieuwe visie voor de jeugd
 

- Hoofdstuk 8 - Een nieuwe visie voor de jeugd -8-1

Vind je doel, verander je leven


Wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten zijn we altijd nieuwsgierig naar wie hij of zij is. Ook God is nieuwsgierig naar ieder mens. Hij heeft een bijzondere interesse in jonge mensen en wanneer Hij hen beter leert kennen, geeft Hem dat grote vreugde. Waarom is dat zo?
Het komt omdat onze jeugd de belangrijkste en mooiste periode van ons leven is. Dit stadium in ons leven hoort een vredevolle tijd te zijn, waarin we ons voorbereiden op de toekomst. Het groeiproces naar volwassenheid is een belangrijke bouwsteen, die de weg opent naar een nieuw tijdperk.

Vandaag de dag is het moeilijk om jonge mensen te vinden die enthousiast in het leven staan. Er zijn veel jongeren die zonder doel of richting voor hun leven zo maar wat ronddolen. Grote leiders in de geschiedenis wisten echter vaak al vanaf hun jeugd welk specifiek doel ze in hun leven wilden bereiken. Van jongs af aan koesterden zij dit doel in hun hart en ze investeerden veel energie om het te bereiken. Voor hen was iedere activiteit in hun jeugdjaren, of het nu slapen was of spelen met hun vrienden, een voorbereiding op de rol die ze in de  toekomst wilden gaan spelen. Leven jullie ook op die manier?

We zijn allemaal geschapen om belangrijke mannen en vrouwen te worden. God heeft ons niet zonder doel naar deze wereld gestuurd.  God investeerde al Zijn liefde toen hij ieder van ons schiep, en daarom zijn wij zonder uitzondering geschapen om een grote persoonlijkheid te worden. Omdat God bestaat, kunnen we alles bereiken.

Ik werd een volledig ander mens toen ik mijn hart opende voor God. Ik ging meer van de mensheid houden dan van mijzelf, en de problemen van anderen hielden me meer bezig dan die van mijn eigen gezin. Ik begon alles lief te hebben wat God geschapen heeft. Ik voelde een diepe liefde voor de bomen op de heuvels en de vissen in het water. Mijn geestelijke zintuigen gingen open, en ik werd me bewust van Gods aanwezigheid in de dingen van de schepping.

Terwijl ik mijn hart afstemde om in harmonie te kunnen zijn met Gods liefde, trainde ik ook mijn lichaam om mijn missie te kunnen vervullen. Ik wilde klaar zijn om overal heen te gaan, wanneer God mij ook zou roepen. Ik deed aan voetbal en boksen; ik beoefende enkele traditionele Koreaanse verdedigingssporten en heb ook zelf een verdedigingssport ontwikkeld, genaamd wonhwado. Bij wonhwado maakt de atleet met zijn lichaam een soepele, cirkelvormige beweging, bijna als in een dans. Deze sport stoelt op het beginsel dat er meer kracht vanuit een cirkelvormige beweging ontstaat, dan vanuit een beweging in een rechte lijn.

Zelfs nu begin ik elke dag met strekoefeningen voor mijn spieren en gewrichten, en met een ademhalingsoefening die ik zelf heb ontwikkeld. Wanneer ik op reis ben voor het houden van toespraken, kan het gebeuren dat ik ’s morgens geen tijd heb voor deze oefeningen. Maar ik maak er toch elke dag tijd voor, al is het op het toilet. Toen ik jong was besteedde ik er dagelijks hoogstens dertig minuten aan maar nu ik ouder ben, ben ik er een uur per dag mee bezig.

In juli 2008 was ik betrokken bij een helikopterongeluk. Het toestel werd plotseling omringd door zwarte regenwolken en stortte neer op een berghelling. De helikopter sloeg over de kop, en ik hing onderste boven aan mijn veiligheidsgordel. In een reflex pakte ik de armsteunen aan beide kanten van mijn stoel stevig vast. Ik denk dat ik op dat moment mijn heup zou hebben gebroken, als ik niet al die jaren zo gedisciplineerd mijn oefeningen had gedaan. Het lichaam is de woning voor een gezonde geest. Het is belangrijk dat we ons lichaam intensief trainen.

Er zijn maar weinig scholieren die naar school gaan omdat ze het leuk vinden. Ze studeren gewoonlijk omdat hun ouders erop aandringen, niet omdat zij het zelf graag doen. Maar als leerlingen in hun studie volharden, groeit geleidelijk aan hun interesse. Vanaf dat moment gaan ze zelfstandig studeren en vinden ze hun eigen weg. Belangstelling hebben voor een studie is een teken van volwassenheid.

Ouders kijken met verlangen uit naar het moment dat hun kinderen rijp genoeg zijn om zichzelf te motiveren bij hun studie. Ze zeggen: 'Je moet studeren, concentreer je alsjeblief op je studie', en oefenen zo druk uit.  Ouders doen dit, omdat zij weten dat kinderen moeten studeren om zich op de toekomst voor te bereiden. Zij maken zich zorgen dat hun kinderen niet klaar zullen zijn voor de toekomst, als ze niet op de juiste leeftijd studeren.

Behalve de studie zelf, is er echter nog iets dat van belang is als voorbereiding op de toekomst. Voordat jonge mensen zich serieus aan hun studie wijden, moeten ze zich afvragen wat ze in hun leven willen bereiken. Ze zouden moeten besluiten om hun talenten te gebruiken om de wereld te helpen, in plaats van een carrière voor zichzelf op te bouwen. Veel jongeren schijnen tegenwoordig te studeren om het studeren zelf. Maar tenzij je een helder levensdoel hebt, zul je bij je studie niet de passie voelen die nodig is om gelukkig te zijn.

Ik ontmoette eens een student uit Korea die druk bezig was met zijn studie Engels. Ik vroeg hem: 'Waarom doe je zo hard je best om Engels te leren?’ Hij antwoordde: ‘Omdat ik naar de universiteit wil’. Is dit niet ongelooflijk kortzichtig? Naar de universiteit gaan is geen doel op zich. Aan de universiteit verdiep je jezelf in bepaalde onderwerpen, zodat je een groter doel kunt bereiken. Het kan niet je doel op zich zijn.

Je moet je levensdoel ook niet afhankelijk maken van de vraag hoeveel je later wilt verdienen. Ik heb nooit een salaris ontvangen, maar had altijd genoeg om te eten en te overleven. Geld is een middel om iets te doen, geen doel op zich. Voordat je geld gaat verdienen, is het goed om te plannen waar je het aan wilt uitgeven. Geld dat verdiend wordt zonder een vooraf gesteld doel, wordt gemakkelijk verspild.

Je moet je beroep niet alleen kiezen op basis van je talenten en belangstelling. Of je brandweerman, voetballer of boer wordt is aan jou. Waar ik op doel heeft met meer te maken dan de keuze van je beroep op zich. Wat voor leven ga je leiden als voetballer? Hoe wil je leven als boer? Wat wil je bereiken met je leven?

Het formuleren van een doel houdt in dat je betekenis geeft aan je leven. Word je boer, dan zou je als doel moeten hebben om nieuwe landbouwmethoden te testen, betere gewassen te ontwikkelen, en zo mee te helpen bij de strijd tegen de honger. Word je profvoetballer, kies dan een doel dat zinvol is, zoals het verbeteren van het imago van je land in de wereld, of het organiseren van voetbalkampen waardoor economisch achtergestelde kinderen hun dromen kunnen verwezenlijken.

Als je als profvoetballer bij de besten wilt horen, dan vraagt dat een immense investering. Heb je in je hart geen duidelijk doel, dan zul je het zware trainingstraject, dat nodig is om de top te bereiken, niet vol kunnen houden. Alleen als je een helder doel hebt, zul je de kracht hebben om op koers te blijven, en zal je leven boven dat van anderen uitsteken.START | TERUG | VOLGENDE

.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu